Bolo mnoho ciest, ktorými sa Fitlist mohol uberať, pretože neexistuje jeden najlepší prístup k zdravému stravovaniu. Keďže Fitlist je robený pre čo najširšie spektrum populácie, nevybrali sme sa ani do žiadneho extrému. Žiaden alternatívny smer, ktorý sa vyznačuje svojim prísnym obmedzovaním niektorej makroživiny, sme preto nezvolili. Teda žiaden extrém typu ketogénnej diéty (výrazné obmedzovanie, až úplné vynechávanie sacharidov zo stravy) ani takzvanú beztukovú stravu (výrazné obmedzovanie tukov) nepovažujeme za vhodný príklad zdravého stravovania.
Vo FitListe nájdete vyvážený pomer bielkovín, sacharidov a tukov, ktorý znamená optimalizáciu zdravia a veľmi priaznivé podmienky na zlepšenie telesnej kompozície. Základné piliére, z ktorých vychádzame, sú nasledovné:
Pilier 1: Dostatok plnohodnotných bielkovín
Zdroj kvalitných bielkovín sa nachádza takmer v každom jedle vo FitListe. Bielkoviny sú nevyhnutnou makroživinou pre správne fungovanie organizmu. Pri snahe o chudnutie ich dôležitosť v strave ešte viac stúpa (zrýchlenie metabolizmu, dlhší pocit sýtosti, tlmenie efektu sacharidov na zvyšovanie hladiny glykémie...). Potreba ich zvýšeného príjmu stúpa ešte viac, v prípade, že pravidelne cvičíte, alebo sa venujete inej fyzickej aktivite.
Uprednostňujeme plnohodnotné bielkoviny najmä zo živočíšnych zdrojov (mäso, vajíčka, mliečne produkty) a niektorých kvalitných rastlinných zdrojov (tempeh, natto), prípadne kombinácií dvoch rastlinných zdrojov (fazuľa+ryža...). Neplnohodnotné bielkoviny, ktorým chýba niektorá esenciálna aminokyselina, telo nedokáže správne využiť. Mýty o ich škodlivom vplyve na obličky sú nepravdivé a zvýšený príjem bielkovín nespôsobuje zdravým obličkám žiadne ťažkosti. Navyše, vo FitListe sme nastavili počítanie bielkovín tak, aby denný príjem plnohodnotných bielkovín ani zďaleka nepresiahol 2 gramy na kilogram hmotnosti, ktoré sa v niektorých zdrojoch zvyknú uvádzať ako horná hranica bezpečného príjmu.
Pilier 2: Dostatok kvalitných tukov
Taktiež v takmer každom jedle nájdete zdroj zdravých tukov, ktoré tvoria základ prijatých kalórií za deň. Uprednostnili sme ich pred sacharidmi. Tuky sú vhodnejším zdrojom energie počas dňa ako sacharidy, ktoré majú výrazný vplyv na kolísanie hladiny glykémie cez deň. Zaradením kvalitných tukov do stravy na úkor zvýšeného množstva sacharidov stabilizujete hladinu cukru a inzulínu a vytvoríte tak vo vašom tele vhodné podmienky na chudnutie. Vaše telo sa naučí tuky v strave lepšie spracovávať a využívať a naučí sa tak aj efektívnejšie spaľovať svoje vlastné zásoby podkožného tuku. Navyše stabilnejšia hladina glykémie nespôsobí návaly únavy počas dňa a s nimi spojené nutkavé chute na sladké.
Pilier 3: Znížený podiel sacharidov
Prístup k stravovaniu, ktorý odporúča ráno konzumovať vločky s medom, či rôzne musli tyčinky považujeme za prekonaný. Za prekonaný tiež považujeme koncept, podľa ktorého by 60-70% prijatých kalórií za deň malo pochádzať zo sacharidov. Ako sme už spomínali vyššie, bielkoviny a tuky majú pre správne chudnutie nezastupiteľný význam a preto ich podiel v strave značne stúpa. Podiel sacharidov v strave je teda logicky znížený.
Klasické sacharidové prílohy sú obyčajne obmedzené na jedno jedlo za deň. Ostatné sacharidy nájdete v strukovinách (fazuľa, šošovica, fermentovaná sôja- tempeh, natto), v lesnom a inom ovocí a najmä v dostatočnom príjme zeleniny. Význam zeleniny pre zdravú stravu už azda ani nie je potrebné viac vyzdvihovať (vláknina, vitamíny...) a preto aj FitList odporúča dbať na jej dostatočný príjem!
Nie je teda pravda, že by FitList mohol byť označovaný za bezsacharidovú stravu. Pre zdravé chudnutie a fungovanie organizmu považujeme za esenciálne, aby v strave nechýbala žiadna makroživina- teda ani bielkoviny, ani tuky, ani sacharidy.