Pôvodne bola bezlepková diéta určená len pre ľudí trpiacich zriedkavým ochorením, ako je celiakia. Ide o prípad, keď sa lepok nevstrebáva v tráviacom trakte, čo spôsobuje veľmi nepríjemné príznaky. V skutočnosti sa však ukázalo, že tento spôsob stravovania nie je vhodný len pre ľudí trpiacich touto poruchou. Pozrime sa na to, čo je lepok, ako sa mu vyhnúť a ako ho nahradiť.
Čo je lepok?
Lepok je špecifický druh bielkoviny, ktorý sa nachádza v pšenici, raži, jačmeni, špalde a iných obilninách. Práve tento proteín, nazývaný aj celulóza, pomáha pri výrobe cesta na pečenie – áno, vďaka nemu je múka pri kontakte s vodou lepkavá a pružná.
Inými slovami, aby sme mohli dodržiavať bezlepkovú diétu, je potrebné vzdať sa všetkých potravín, ktoré obsahujú lepok a medzi nimi sú automaticky aj tie, po ktorých s najväčšou pravdepodobnosťou priberieme. Patrí sem biely chlieb, buchty, koláče, sladkosti, cestoviny a iné dobroty, po ktorých nám rastú bruchá.
Ako by mala vyzerať bezlepková diéta?
Krása a výhoda bezlepkovej diéty spočíva v tom, že si ju nemusíte rozdeliť na dni a na raňajky zjesť len tri plátky grapefruitu a na obed kuracie prsia a päť listov šalátu. Napriek tomu, ak chcete schudnúť, musíte sa držať v rozumných medziach. Na stránke celi.sk nájdete najväčší prehľad bezlepkových produktov.
Po prvé, povolené orechy sú tučné a kalorické, takže ich prítomnosť na zozname neznamená, že môžete orechy žuť celý deň. Malá hrsť denne je však to, čo si môžete dovoliť.
Po druhé, vaša strava by mala obsahovať vyváženú kombináciu bielkovín, tukov a sacharidov. To, že si teraz nemôžete dať ovsené vločky alebo cestoviny, nie je dôvod, aby ste sa vzdali zdravých sacharidov – určite si dajte pohánku alebo varené zemiaky.
Po tretie, dávajte si pozor na strukoviny, ktoré môžete jesť. Napríklad fazuľu nejedzte častejšie ako raz týždenne, pretože tento produkt nie je až tak úplne diétny.
A nakoniec, najdôležitejšie je držať sa zeleniny. Obsahuje vlákninu, ktorá pomáha detoxikovať organizmus, čo znamená, že pri bezlepkovej diéte rýchlejšie schudnete.
Ako vieme nahradiť lepok?
Je ťažké úplne vylúčiť potraviny obsahujúce lepok a stopy lepku zo stravy. Je však možné vybrať si potraviny, v ktorých je škodlivých látok menej, napríklad nahradiť pšeničný chlieb ražným alebo obilným (podiel lepku je nižší o tretinu).
Najväčší podiel na príjme bielkovín majú pečivo a cestoviny. V druhom prípade by ste si mali vybrať cestoviny z tvrdej pšenice s prídavkom pohánkovej múky alebo dokonca bezlepkové cestoviny. Takéto cestoviny sú dostupné vo veľkých obchodoch, stoja mnohonásobne viac ako bežné cestoviny, ale chutia rovnako. Veľmi obľúbené sú napríklad bezlepkové cestoviny na lasagne.
Výhody a nevýhody bezlepkovej stravy
Medzi veľké výhody bezlepkovej stravy bezpodmienečne patrí lepšie trávenie (v mnohých prípadoch chudnutie), posilnenie imunitného systému, odolnosť proti zápalom, migréne a bolestiam kĺbov. Mnoho ľudí hovorí, že prejdenie na túto stravu pomáha zbaviť sa depresie. Čo sa týka vonkajších účinkov, medzi výhody patrí strata váhy a zlepšenie pleti.
Najvýraznejšou nevýhodou bezlepkovej stravy je, že sú bezlepkové výrobky zvyčajne drahšie ako tie klasické. To však nemusí byť problém, ak využijete stránky ako couponzone.sk, lacnyjozko.sk alebo zlavobook.sk, kde môžete nájsť kupóny na rôzne internetové obchody.