Čo sú bielkoviny, prečo ich potrebujeme a v akých potravinách ich nájdeme?

Bielkoviny, nazývané aj proteiny, sú jednou z najdôležitejších živín, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. Sú základným stavebným kameňom každej bunky a zohrávajú kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch.

Čo sú bielkoviny?

Bielkoviny sú makromolekuly zložené z aminokyselín, ktoré sú spojené peptidovými väzbami. Existuje dvadsať rôznych aminokyselín, z ktorých niektoré sú esenciálne, čo znamená, že ich telo nedokáže samo vyrobiť a musíme ich prijímať prostredníctvom stravy. Bielkoviny majú rôzne funkcie v tele, vrátane tvorby svalov, enzýmov, hormónov a imunitných buniek.

Prečo sú bielkoviny pre telo tak dôležité?

Stavebná funkcia

Bielkoviny tvoria základnú štruktúru našich svalov, kostí, kože, vlasov a nechtov. Sú tiež súčasťou spojivových tkanív, ako sú šľachy a väzy.

Enzymatická funkcia

Enzýmy sú bielkoviny, ktoré urýchľujú chemické reakcie v tele. Bez nich by prebiehali tieto reakcie príliš pomaly, alebo by sa vôbec neuskutočnili.

Transportná funkcia

Niektoré bielkoviny, ako napríklad hemoglobín v červených krvinkách, transportujú kyslík z pľúc do celého tela. Iné bielkoviny transportujú živiny, hormóny a odpadné látky v krvi.

Imunitná funkcia

Imunoglobulíny, známe aj ako protilátky, sú bielkoviny, ktoré chránia naše telo pred infekciami. Viažu sa na cudzie patogény a označujú ich pre biele krvinky, ktoré ich potom zničia.

Regulačná funkcia

Niektoré bielkoviny pôsobia ako hormóny, ktoré regulujú rôzne telesné funkcie, ako napríklad rast, metabolizmus a reprodukciu.

Ktoré potraviny obsahujú najviac bielkovín?

Bielkoviny sa nachádzajú v rôznych potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Medzi najlepšie zdroje bielkovín patria:

  • Živočíšne zdroje – Mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky.
  • Rastlinné zdroje – Strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach), orechy, semená, sójové výrobky a obilniny.

Množstvo bielkovín v 100 g potravín:

  • Kuracie prsia: 31 g
  • Losos: 20 g
  • Vajcia: 13 g
  • Tvaroh: 11 g
  • Fazuľa: 21 g
  • Mandle: 21 g
  • Quinoa: 14 g
  • Ovsené vločky: 13 g

Odporúčaný denný príjem bielkovín

Odporúčaný denný príjem bielkovín sa líši v závislosti od veku, pohlavia, aktivity a zdravotného stavu. Vo všeobecnosti sa odporúča prijímať 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti denne. To znamená, že človek s váhou 70 kg by mal denne prijať 56 g bielkovín.

Je dôležité poznamenať, že ide o minimálny odporúčaný príjem. Ľudia, ktorí sú aktívni alebo chcú budovať svalovú hmotu potrebujú viac bielkovín. Naopak, ľudia s niektorými zdravotnými problémami, ako napríklad ochorením obličiek potrebujú menej bielkovín.

Bielkoviny sú pre naše telo nevyhnutné. Sú to stavebné kamene tkanív a orgánov, plnia rôzne dôležité funkcie a chránia nás pred chorobami. Dbajte na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili dostatok bielkovín z rôznych zdrojov, a tak zabezpečili, že vášmu telu nič nechýba.

Bude vás zaujímať

Prečo jesť med? Sladká potravina s benefitmi pre zdravie

0
Med je pravdepodobne jednou z najstarších potravín, ktoré pozná ľudstvo. Jeho sladká chuť a mnohostranné využitie ho robia obľúbeným nielen v kuchyni, ale aj...

Poznáte účinky kurkumy?