Aký význam má jód pre náš organizmus?

Jód je esenciálny stopový prvok, ktorý hrá kľúčovú úlohu vo funkciách nášho tela. Aj keď ho potrebujeme iba v malých množstvách, jeho nedostatok môže mať vážne následky pre naše zdravie.

Prečo je jód dôležitý pre náš organizmus?

Jód je nevyhnutný pre správne fungovanie našej štítnej žľazy, ktorá produkuje hormóny dôležité pre náš metabolizmus, rast a vývoj. Tieto hormóny ovplyvňujú celý náš organizmus, vrátane srdca, nervového systému a kostí. Nedostatok jódu môže viesť k závažným problémom, ako je ochorenie štítnej žľazy, znížená funkcia mozgu a poruchy rastu u detí.

Úloha jódu v našom tele

Jód zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe hormónov štítnej žľazy – tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3). Tieto hormóny regulujú metabolizmus, teplotu tela, srdcový rytmus a iné dôležité funkcie. Taktiež majú vplyv na náš rast a vývoj, najmä počas tehotenstva a detstva.

Ktoré jedlá obsahujú jód?

Pre zabezpečenie dostatočného príjmu jódu je dôležité zahrnúť do svojej stravy potraviny bohaté na tento prvok. Medzi najlepšie zdroje jódu patria:

  • Morské plody – Morské ryby a morské plody, ako sú riasy a chobotnice, sú vynikajúcim zdrojom jódu. Taktiež obsahujú dôležité minerály a omega-3 mastné kyseliny.
  • Soľ s jódom – Jódovaná soľ je jedným z najčastejších zdrojov jódu v našej strave. Jej pravidelná konzumácia môže pomôcť prevencii nedostatku jódu.
  • Mliečne výrobky – Niektoré mliečne výrobky, ako je mlieko a jogurt, môžu byť zdrojom jódu. Avšak ich obsah jódu sa môže líšiť v závislosti od krajiny a použitých postupov.
  • Strukoviny a orechy – Strukoviny, ako sú fazuľa a šošovica, a orechy, ako sú lieskovce a mandle, obsahujú isté množstvo jódu.

Jód je kľúčovým prvkom pre náš organizmus, ktorý ovplyvňuje mnohé dôležité funkcie. Jeho nedostatok môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. Preto je dôležité zabezpečiť si pravidelný príjem jódu z rôznych zdrojov stravy. Vaše telo vám za to bude vďačné v podobe optimálneho zdravia a výkonu.

Bude vás zaujímať

Poznáte účinky kurkumy?

0
Vo svete kulinárskej a tradičnej medicíny sa vyníma jedna ingrediencia s bohatou žltou farbou a širokým zdravotným portfóliom – kurkuma. Poďme sa pozrieť na...