5 dôvodov prečo vám rybí olej pomôže byť silnejší, štíhlejší a zdravší – piata časť: Získajte správny pomer rybieho oleja k ostatným tukom

V tejto sérii mini-článkov sa zameriame na omega-3 mastné kyseliny. Konkrétne na rybí tuk, ako ich najkvalitnejší zdroj. Tento suplement by mal byť pre svoje úžasné účinky, v hľadáčiku každého, kto sa aspoň trochu zaoberá svojim zdravím a postavou. V záverečnej časti si povieme pár návrhov, ako získať správny pomer rybieho oleja k ostatným tukom.

Dúfame, že súhlasíte  tým, že rybí olej vám pomôže vybudovať svalstvo a zbaviť sa telesného tuku. Máme pre vás pár návrhov ako zaradiť do svojho jedálnička viac omega-3 mastných kyselín:

  • Získajte najväčšiu časť zo svojho príjmu omega-3  z EPA a DHA mastných kyselín s iba malým príjmom tretej omega-3, kyseliny alfa-linolénovej, ktorú obsahujú ľanové semienka.
  • Omega-6 mastné kyseliny sú viac z rastlinných zdrojov ako z morských živočíchov. Zahŕňajú olivový olej, orechy, avokádo a izolované rastlinné oleje – kukurica, sója, repka a podobne. Strava na západe je veľmi bohatá na omega-6 mastné kyseliny kvôli nadužívaniu rastlinných olejov v spracovanom jedle. Ideálne treba mať vyrovnaný príjem omega-6 k omega-3 mastným kyselinám a zároveň sa úplne vyhýbať izolovaným rastlinným olejom.
  • Rastlinné oleje spôsobujú zápal ak ich jete priveľa. Dôvodom je, že telo používa rovnaké enzýmy na premenu omega-3 a omega-6 mastných kyselín do formy, ktorá je pre telo užitočná. Jednoducho povedané, ak jete priveľa omega-6 mastných kyselín nezostane dostatok enzýmov na premenu omega-3 mastných kyselín. Štúdia dokázala, že na západe sa konzumuje v priemernom pomere 16:1 omega-6 ku omega-3 mastných kyselín.
  • Výskumníci odhadujú, že veľká redukcia príjmu omega-6 mastných kyselín dramaticky znižuje našu potrebu omega-3, až o 90 percent v niektorých prípadoch, pretože nebudú bojovať o enzýmy a omega-3 nebudú musieť neutralizovať zápal spôsobený nadužívaním omega-6 mastných kyselín.
  • Vyskúšajte prístup  “komplexnej diéty” aby ste získali celý rad nutrientov a tukov pre optimálnu stavbu tela. Jedzte divoké studenovodné ryby, voľne sa pasúce a trávou kŕmené hovädzie a divinu.
  • Zaokrúhlite váš príjem tukov s orechmi, olivovým olejom, avokádom a kokosovým olejom s veľmi omedzeným príjmom ostatným organických olejov. Vyhnite sa hydrogenizovaným a trans tukom a spracovanému jedlu.

Vyhýbajte sa jedlám posilneným omega-3 mastnými kyselinami, pretože neviete zdroj ani kvalitu týchto tukov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Bude vás zaujímať

Zima je pre udržanie optimálnej hmotnosti rizikové obdobie. Ako nepribrať?

0
Zimné obdobie je pre ľudí, ktorí sa chcú udržať v kondícii, pomerne náročné. Dni sú kratšie, počasie je chladnejšie a pridáva sa aj domáca pohodlnosť. Všetky...