V tejto sérii mini-článkov sa zameriame na omega-3 mastné kyseliny. Konkrétne na rybí tuk, ako ich najkvalitnejší zdroj. Tento suplement by mal byť pre svoje úžasné účinky, v hľadáčiku každého, kto sa aspoň trochu zaoberá svojim zdravím a postavou. V záverečnej časti si povieme pár návrhov, ako získať správny pomer rybieho oleja k ostatným tukom.
Dúfame, že súhlasíte tým, že rybí olej vám pomôže vybudovať svalstvo a zbaviť sa telesného tuku. Máme pre vás pár návrhov ako zaradiť do svojho jedálnička viac omega-3 mastných kyselín:
- Získajte najväčšiu časť zo svojho príjmu omega-3 z EPA a DHA mastných kyselín s iba malým príjmom tretej omega-3, kyseliny alfa-linolénovej, ktorú obsahujú ľanové semienka.
- Omega-6 mastné kyseliny sú viac z rastlinných zdrojov ako z morských živočíchov. Zahŕňajú olivový olej, orechy, avokádo a izolované rastlinné oleje – kukurica, sója, repka a podobne. Strava na západe je veľmi bohatá na omega-6 mastné kyseliny kvôli nadužívaniu rastlinných olejov v spracovanom jedle. Ideálne treba mať vyrovnaný príjem omega-6 k omega-3 mastným kyselinám a zároveň sa úplne vyhýbať izolovaným rastlinným olejom.
- Rastlinné oleje spôsobujú zápal ak ich jete priveľa. Dôvodom je, že telo používa rovnaké enzýmy na premenu omega-3 a omega-6 mastných kyselín do formy, ktorá je pre telo užitočná. Jednoducho povedané, ak jete priveľa omega-6 mastných kyselín nezostane dostatok enzýmov na premenu omega-3 mastných kyselín. Štúdia dokázala, že na západe sa konzumuje v priemernom pomere 16:1 omega-6 ku omega-3 mastných kyselín.
- Výskumníci odhadujú, že veľká redukcia príjmu omega-6 mastných kyselín dramaticky znižuje našu potrebu omega-3, až o 90 percent v niektorých prípadoch, pretože nebudú bojovať o enzýmy a omega-3 nebudú musieť neutralizovať zápal spôsobený nadužívaním omega-6 mastných kyselín.
- Vyskúšajte prístup “komplexnej diéty” aby ste získali celý rad nutrientov a tukov pre optimálnu stavbu tela. Jedzte divoké studenovodné ryby, voľne sa pasúce a trávou kŕmené hovädzie a divinu.
- Zaokrúhlite váš príjem tukov s orechmi, olivovým olejom, avokádom a kokosovým olejom s veľmi omedzeným príjmom ostatným organických olejov. Vyhnite sa hydrogenizovaným a trans tukom a spracovanému jedlu.
Vyhýbajte sa jedlám posilneným omega-3 mastnými kyselinami, pretože neviete zdroj ani kvalitu týchto tukov.