Domáce müsli tyčinky

Minulý mesiac sme vás informovali aj o nekvalitných müsli tyčinkách, Tvária sa zdravo, no sú plné cukru, nezdravých tukov a emugátorov. V špecializovaných obchodoch sa dajú kúpiť aj kvalitné müsli, no sú väčšinou o niečo drahšie, takže si ich nemôže dovoliť každý. Ako alternatívu k nim, vám preto ponúkame recept na domáce müsli tyčinky.

Základ domácich müsli tyčiniek tvoria vločky. Môžete použiť  ražné, ovsené, špaldové, či pohánkové. Vločky môžete samozrejme aj mixovať. Ďalej by tyčinky mali obsahovať:

oriešky (najlepšiu chuť urobia lieskové alebo mandľové. Vhodné je ich tiež nasekať.)
sušené ovocie (slivky, hrozienka, brusnice, marhule, jablká)
semienka(tekvicové, sezamové)
a tiež niečo, čo vylepší ich chuť a vďaka čomu budú držať tvar. Najčastejšie je to med, obilné slady, či javorový sirup. Vhodné je tiež jablkové pyré, zakúpené v obchode alebo po domácky vyrobené.
Na zvýraznenie chutí a pre lepšiu vôňu môžeme takisto pridať aj škoricu, kokos, či horkú čokoládu.

Jablkové müsli tyčinky so škoricou (cca 6-8 porcií)

Potrebujeme:

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • ½ šálky ražných vločiek
  • ½ šálky hrozienok
  • ½ mandlí, nakrájaných na polovicu
  • 1 lyžica škorice
  • 1 banán (treba popučiť vidličkou)
  • 1 kvalitná detská výživa, prípadne 2-3 rozvarené a pomixované jablká
  • 1-2 lyžice medu alebo iného sladu na dosladenie

Na začiatok dáme vločky spolu s orieškami opiecť do rúry na 180 stupňov, na 10 minút, aby získali lepšiu chuť a vôňu. Potom zvyšné ingrediencie zmiešame dokopy, spolu s mierne opečenými vločkami a orechmi. Ak sa nám zmes zdá príliš riedka, zahustíme ju celozrnnou múkou. Ak príliš hustá pridáme viac detskej výživy a medu. Zmes stlačíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

To, či už je zmes hotová, spoznáme podľa toho, že zhnednú okraje. Ešte teplú ju potom nakrájame studeným nožom do tvaru tyčiniek.V chladničke nám potom tyčinky vydržia aj týždeň.

Dobrú chuť

Bude vás zaujímať

Poznáte účinky kurkumy?

0
Vo svete kulinárskej a tradičnej medicíny sa vyníma jedna ingrediencia s bohatou žltou farbou a širokým zdravotným portfóliom – kurkuma. Poďme sa pozrieť na...