8 neprekonateľných dôvodov prečo jesť menej sacharidov – druhá časť: menší príjem kalórií

Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.

Nižší príjem sacharidov redukuje pocit hladu a túžbu po jedle.

Sacharidové jedlá pozostávajú z cukrov, kvôli čomu mnohé majú sladkú chuť. U ľudí sladká chuť, najmä v kombinácií s tukom, stimuluje príjem potravy.

Existuje evolučná teória, že ľudia túžia  a hľadajú vysoko energetické sladkosti, ktoré obsahujú viac tuku a kalórií preto, aby získali tukovú vrstvu, ktorá bude slúžiť ako zásobáreň energie počas obdobia kedy bude jedlo vzácne.

Mnoho štúdií dokázalo, že sa chováme nasledovne: Zakaždým keď jeme sladké sa náš apetít stimuluje a skončí to tak, že prijmeme viac kalórií aj v tom prípade, že jedlo bolo sladené umelými sladidlami.

Prestaňte sa prejedať obmedzením príjmu sacharidov. Vyhnete sa naberaniu telesného tuku a nešťastným metabolickým zmenám, ktoré súvisia s nerovnováhou hormónov a inzulínom, ktoré sa objavujú kvôli chronickému prebytku krvného cukru.

Čo si z toho odniesť:

Vypestuje si chuť pre zeleninu a ovocie s nižším glykemickým indexom, pretože tieto sacharidy sú dobre známe pre ich vlastnosti znižujúce príjem potravy a rôzne chúťky. Používajte olivový olej, kokosový olej, maslo, octy, koreniny, ktoré sú plné chuti a zvyšujú pôžitok z ovocia a zeleniny.

Bude vás zaujímať

Poznáte účinky kurkumy?

0
Vo svete kulinárskej a tradičnej medicíny sa vyníma jedna ingrediencia s bohatou žltou farbou a širokým zdravotným portfóliom – kurkuma. Poďme sa pozrieť na...