Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.
Strava s nižším obsahom sacharidov je priaznivejšia pre zdravý metabolizmus, najmä ak sacharidy, v nej obsiahnuté, sú bohaté na vlákninu.
Vláknina hrá dôležitú rolu pri prevencii hladovania a redukcii rizika cukrovky. Mnohí ľudia, ktorí sa snažia venovať pozornosť dôležitosti vlákniny si neuvedomujú, že len určité typy vlákniny majú relevantné výhody.
Inzulín a krvný cukor sú regulované mierou trávenia a množstvom vlákniny, ktoré jedlo obsahovalo. Určité sacharidy, ktoré obsahujú vysoký podiel nestráviteľnej vlákniny, ako napríklad rastliny, znižujú energetický príjem kvôli pomalšiemu tráveniu, v porovnaní s tými, ktoré sú strávené rýchlo a majú nízky obsah tohto typu vlákniny.
No spracované jedlo s pridanou vlákninou, alebo jedlo, ktoré prirodzene obsahuje stráviteľnú vlákninu, nemajú túto výhodu a neznižujú príjem potravy. A zrovna tieto potraviny ľudia radi konzumujú.
Významný vplyv neporušenej vlákniny môžete vidieť v štúdií, ktorá testovala efekt jedenia samotného jablka, jablkového pyré a jablkového džúsu. Výsledky ukázali, že inzulín sa najviac zvýšil u účastníkov, ktorí pili jablkový džús, nasledovalo pyré a najnižšia reakcia bola u celého jablka. Vedci prišli k názoru, že odstránenie vlákniny vedie k nasledujúcim efektom:
- rýchlejšie a ľahšie prijímanie potravy,
- menej zasýtenia,
- výkyvy v hladine krvného cukru,
- neprimerané uvoľňovanie inzulínu,
- stimulácia hladu a prejedanie sa.
Dlhodobý vplyv konzumácie džúsu v porovnaní s celým ovocím bol nedávno zdokumentovaný v štúdií na 187 382 ľuďoch. V tejto štúdií sa zistilo, že tí, ktorí pili ovocný džús denne, zvýšili riziko rozvoja cukrovky 2. typu o 21%. Tí, ktorí jedli najmenej dve porcie ovocia – hrozna, jabĺk, čučoriedok – znížili riziko cukrovky 2. typu o 23%.
Čo si z toho odniesť:
Obľúbte si komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Napríklad bobuľové ovocie, čerešne, slivky, broskyne, citrusy a tiež všetka zelenina.
Vyhýbajte sa jednoduchým sacharidom, jedlám s umelými sladidlami bez kalórií a komplexným sacharidom s vysokým glykemickým indexom. Príkladmi takýchto jedál sú chlieb, cestoviny, krekry, jedlá s pridaným cukrom, sladené nápoje, džúsy, športové drinky, koláčiky a cereálie.