Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.
Menej sacharidov v prospech bielkovín môže viesť k významnej úprave krvného tlaku.
Výskum dokázal, že diéta bohatá na proteíny a zároveň s nízkym obsahom sacharidov môže zredukovať krvný tlak oveľa viac ako môžeme bežne vidieť pri užívaní tlak-znižujúcich liekov. Jedna štúdia zistila, že subjekty s hypertenziou znížili systolický tlak takmer o 5 mm Hg vďaka nahradeniu sacharidov bielkovinami.
Tento efekt sa objavuje vďaka zlepšenej telesnej kompozícií a lepšej inzulínovej senzitivite. Úbytok tuku 1 kg sa rovná klesnutiu krvného tlaku o 1 mm Hg. Treba dodať, že vysoko proteínová diéta zlepšuje celkovú funkciu ciev a umožňuje im rozšíriť sa a tým efektívnejšie znížiť tlak.
Čo si z toho odniesť:
Krása nízko-sacharidovej diéty spočíva v tom, že môžete dosiahnuť významné zmeny krvného tlaku nahradením sacharidov bielkovinami bez toho, aby ste museli obmedziť celkové množstvo prijatých kalórií alebo množstvo skonzumovaného jedla. Začnite pomaly a to nahradením 30 gramov sacharidov bielkovinami, časom zvýšte až na 60 gramov.