8 neprekonateľných dôvodov prečo jesť menej sacharidov – šiesta časť: predíďte neustálemu hladu a leptínovej rezistencii

Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.

Strategické nízko-sacharidové diéty zlepšujú leptínovú citlivosť a tým predchádzajú hladu a zlepšujú spánok.

Leptín je hormón, ktorý vylučuje tukové tkanivo pár hodín po tom ako sa zvýši inzulín a redukuje pocit hladu. Ak tvšetko pracuje správne, vyššie množstvo telesného tuku znamená vyššiu hladinu leptínu a to znamená menej hladu. To umožní buď udržanie alebo zredukovanie telesného tuku. Malé množstvo telesného tuku znamená nižšiu hladinu leptínu a teda viac hladu.

No tento zdanlivo efektívny fyziologický systém pre “hmotnostný manažment” sa môže ľahko pokaziť. Keď sa človek chronicky prejedá, alebo je príliš veľa sacharidov, inzulín má konštantne vysokú hladinu a bunky v tele sa stávajú rezistentnými na inzulín.

Toto vedie k vylučovaniu ďalšieho inzulínu a to spôsobuje vylučovanie viac leptínu. Časom to spôsobuje, že časť mozgu, ktorá sa volá hypotalamus, sa stane odolnou na výzvy leptínu zredukovať hlad.

Takisto nočné jedenie kazí našu reakciu na leptín, takže ak máte problém so spánkom, je dôležité, aby ste si osvojili takú stravu a pravidelnosť jedál, ktorá zoptimalizuje inzulínovú a leptínovú senzitivitu.

Na druhej strane, inzulínovú a leptínovú semzitivu si môžete pokaziť aj dlhodobou veľmi nízko-sacharidovou diétou. Absencia inzulínu kvôli masívnemu obmedzovaniu sacharidov vedie k nulovému vylučovaniu leptínu. To je dôvod, prečo sú určité formy sacharidových vĺn také výhodné.

Čo si z toho odniesť:

Nízko-sacharidové neznamená úplne bez sacharidov. Zahrnutie nejakých komplexných sacharidov do vašej stravy je signálom pre hypotalamus aby stačil “leptín reset” tlačidlo a Váš metabolizmus sa nestane rezistentným voči strate tuku. Ďalšou možnosťou sú sacharidové vlny.

Bude vás zaujímať

Poznáte účinky kurkumy?

0
Vo svete kulinárskej a tradičnej medicíny sa vyníma jedna ingrediencia s bohatou žltou farbou a širokým zdravotným portfóliom – kurkuma. Poďme sa pozrieť na...