8 neprekonateľných dôvodov prečo jesť menej sacharidov – štvrtá časť: prevezmite kontrolu nad tým, čo si vkladáte do úst

Znižovanie príjmu sacharidov v strave vedie k väčšiemu úbytku tuku a zlepšeniu zdravia viac, ako rôzne nízkotučné a vysoko sacharidové diéty. V tejto sérii článkov vám vysvetlíme prečo.

Ak nahradíte sacharidy bielkovinami a dobrými tukmi, môžete tým zvýšiť zasýtenie a zdravie metabolizmu. Za každé jedno percento proteínov naviac ľudia prirodzene znižujú príjem kalórií v rozmedzí 32 – 52 kalórií denne.

Tento fakt je dobre zdokumentovaný. Nanešťastie, medicínske a výživové komunity sú extrémne neochotné zastupovať stravovacie plány so zníženým príjmom sacharidov. Vedecká analýza diét na liečbu cukrovky naznažuje, že chabý pohľad medicínskej komunity na nízko-sacharidové diéty je kvôli nasledujúcim elementom.

Za prvé, existuje reakcia proti Atkinsovej diéte, ktorá umožňuje príjem tukov bez obmedzení. Zdravotnícke organizácie to vzali doslovne v obave, že ľudia to budú s tukmi preháňať.

V skutočnosti, vedecky kontrolované diéty, ktoré majú vysoký obsah proteínov a tukov a umožňujú subjektom jesť ako sa im páči, majú tendenciu viesť k redukcii celkových prijatých kalórií vďaka svojej hlad-redukujúcej povahe.

Za druhé, väčšinová medicínska komunita argumentuje, že za úbytok hmotnosti na nízko-sacharidovej diéte môže strata vody v tele spôsobená redukciou zásob glykogénu vo svaloch. Je to pravda, ale iba počas prvých pár dní na nízko-sacharidovej diéte. Po dvoch až troch týždňoch sa objavia prvé úbytky tuku, čo bolo znova a znova dokázané vo výskumných štúdiách.

Za tretie, vysoký príjem sacharidov spolu s vysokým príjmom tukov vedie k významne slabej telesnej kompozícií, zvýšeniu hladiny triglyceridov, zápalovým stavom a zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení.

Čo si z toho odniesť:

Identifikujte rozdelenie makroživín, ktoré Vám umožní prijímať ideálne množstvo kalórií bez toho, aby ste museli posadnuto  zmenšovať porcie. Po jedle  by ste sa mali cítiť uspokojene a mali by ste sa vyhnúť hladovaniu a neustálej túžbe po jedle.

Bude vás zaujímať

Poznáte účinky kurkumy?

0
Vo svete kulinárskej a tradičnej medicíny sa vyníma jedna ingrediencia s bohatou žltou farbou a širokým zdravotným portfóliom – kurkuma. Poďme sa pozrieť na...